Work

Brutalt vacker dystopi

Work: 
The Crystal Cabinet (2008)
Participants: 
Musik: Carl Unander-Scharin, koreogrfi: Åsa Unander-Scharin, Videoscenografi: Mark Viktov och Lene Juhl, artister: JohnErik Eleby, Johan Christensson, Kristina Hansson, Claudine Ulrich, Jan Vesala
Publication: 
Svenska
Journalist: 
Carl-Gunnar Åhlén
Published: 
16 Oct 2008

När tillvaron blir övermäktig kan den stressade amerikanen lägga sig i ett så kallat Flotation spa för att transcendera sig bort på en bädd av saltlake. Men den som lägger sig inuti 2028 års eskapistiska kabin – vars namn är titeln på Carl Unander-Scharins enaktsopera – gör det inte i terapeutiskt syfte utan för att rädda den sista resten av mänskligheten.

Moder Jord ur kurs

Work: 
The Crystal Cabinet (2008)
Participants: 
Opera_The Chrystal Cabinet_Piteå Kammaropera_Musik: Carl Unander-Scharin_Libretto: Carl Unander-Scharin _& Keith Turnbull_Regissör: Keith Turnbull_Koreograf: Åsa Unander-Scharin_Scenograf/design: Lene Juhl _& Mark Viktov_Ljusdesign: Lars Lidström_Roller: Kristina Hansson sopran, Johan Christenson tenor, John Erik Eleby basbaryton, Claudine Ulrich dansare, Jan Vesala dansare_Medlemmar ur Norrbotten NEO_Dirigent: Mats Rondin_Black Box, NorrlandsOperan
Publication: 
Västerbottens-Kuriren
Journalist: 
Bengt Hultman
Published: 
19 Oct 2008

Det är ingen tvekan om att lika okänd och ifrågasatt som den engelska författaren och konstnären William Blake (1757-1827) var under sin levnad lika känd är han i dag och anses som en mycket inflytelserik person både inom poesi och bildkonst. I flera av hans verk finns en närmast svårförståelig blandning av mytologiska bilder kopplade till den tidens verklighet av krig och elände.

Filosofiskt allkonstverk att njuta och lära av

Work: 
The Crystal Cabinet (2008)
Publication: 
Östersunds-Posten
Journalist: 
Bengt Carlsson
Published: 
27 Oct 2008

William Blakes drömmar och visioner förmedlade med 2000-talets musik och teknik. Det var ett fascinerande allkonstverk som utkristalliserades på Storsjöteatern i fredags.
- Jag förstod inte mycket men njöt hela tiden, sa en lyssnare efteråt.

1700-talstankar på samtidens problem

Work: 
The Crystal Cabinet (2008)
Publication: 
Norrbottens Kuriren
Journalist: 
Regine Nordström
Published: 
8 Oct 2008
Det är förstås ingen slump, librettot bygger på tolkningar av hans tankar och verk. Centralt är utforskandet av kreativitetens väsen och kraft, men också lusten att förena olika konstformer till ett enda uttryck. Så som poeten själv gjorde med de medel som då stod honom till buds. Fast i sin samtid var William Blake varken känd eller upphöjd.